Overwaarde huis opnemen


Overwaarde huis opnemen? Dat is een stuk lastiger dan veel mensen zouden denken. Het huis is (grotendeels) afbetaald tegen het eind van je pensioen en heeft vaak een flinke overwaarde. Echter om dit te gelde te maken zonder te hoeven verhuizen kan een hele opgaaf zijn.

Huis verkopen
Het eenvoudigst is het eigen huis te verkopen en een huurhuis te nemen. Met de overwaarde beschik je dan over een leuke spaarpot geld. Echter veel mensen willen graag blijven wonen in hun eigen woning en niet verhuizen. Bovendien zijn betaalbare huurwoningen erg schaars in de Randstad.

Zou je een ander goedkoper huis kopen dan moet je de overwaarde in het nieuwe huis stoppen en krijg je over dat gedeelte geen hypotheekrenteaftrek. Je oude huis verkoop je bijvoorbeeld voor 350.000 euro. De overwaarde was 100.000 euro. Het nieuwe (goedkopere) huis is 200.000. Je mag dan hypotheekrente aftrekken over 200.000 – 100.000 overwaarde = 100.000 euro.
Krediethypotheek
Het krediethypotheek kan een goede oplossing zijn als je met pensioen gaat en over voldoende inkomsten blijft beschikken. De bank kijkt namelijk niet naar de (over)waarde van de afbetaalde woning om de krediethypotheek te bepalen. Ze zijn daar erg star in. Ze kijkt uitsluitend naar de inkomsten van de lener. Zijn de inkomsten voldoende om de rente van de hypotheek te blijven betalen? Er zijn weinig aanbieders van een krediethypotheek. Florius is er in 2016 gestopt. Meestal mag men tot 50% van de waarde van de woning opnemen. Bij een krediethypotheek mag men niet meer de hypotheekrente aftrekken.

Opeethypotheek
De opeethypotheek wordt door verschillende banken aangeboden. Deze hypotheek is geschikt bij overwaarde huis opnemen en je niet veel inkomsten hebt; bv AOW en een klein pensioentje. Met de bank wordt gekeken tot hoeveel geld er opgenomen mag worden. Dit kan tot 75% van de waarde van de woning zijn. Het voordeel van deze hypotheek is dat men in de eigen woning mag blijven wonen. Enkele zaken kunnen de tijdsduur van het opeethypotheek wel verkorten. Als de waarde van de woning daalt of de rente stijgt dan wordt de opeethypotheek minder waard. Ook de leeftijd kan een rol gaan spelen. Als men ouder wordt dan gedacht dan is het geld van het opeethypotheek niet voldoende.