Vakantiewoning financieren

Steeds meer Nederlanders kopen een vakantiewoning in het binnen- of buitenland. Een belangrijke reden hiervoor is de lage rente op het spaargeld. In oktober 2017 beweegt deze rente zich naar 0%. Het rendement op een vakantiehuis is gegarandeerd en aantrekkelijk.

Vakantiewoning financiering
Hypotheekrenteaftrek is alleen mogelijk voor het huis dat het hoofdverblijf is. Het is daarom essentieel dat je spaargeld hebt of een flinke overwaarde om de vakantiewoning te financieren. Banken zijn bereid tot financiering maar verstrekken niet meer dan €50.000 – €75.000 voor een vakantiehuis. Een enkele kredietmaatschappij kan dit leenbedrag verdubbelen en maximaal €150.000 lenen. Dit kunnen ze doen door de maximale lening onder te brengen bij twee banken die ieder een persoonlijke lening van €75.000 verstrekken. De banken lopen zo minder risico. Voor deze ruimhartige lening zal de koper ongetwijfeld over een goed onderpand moeten beschikken.
Een vakantiewoning financieren meteen lening is aantrekkelijk als als men de lening binnen een aantal jaren aflost. De rente van een lening ligt hoger dan bij een hypotheek maar men bespaart op hoge hypotheekkosten. De meeste mensen nemen een tweede hypotheek op de overwaarde van het hoofdverblijf. De bank wil ook de tweede woning als onderpand als de overwaarde/spaargeld niet toereikend is.

Vakantiehuis kopen (valkuilen)
Een paar bekende bedrijven die vakantiehuizen verkopen en verhuren zijn Europarcs, Droomparken en Roompot. In
brochures wordt vaak een mooi rendement voorgespiegeld waardoor veel kopers overstag gaan en een vakantiewoning kopen. Een eigen vakantiehuis is uiteraard een mooie belegging maar er zijn wel enkele zaken waar je aan moet denken voor de aankoop. Klopt het rendement wel? Is 9% niet te optimistisch? Vaak blijkt het rendement tegen te vallen en een stuk lager te leggen dan wat was gezegd.

Hoge beheerskosten
Een tweede valkuil zijn de beheerskosten (onderhoud, verzekering, energie). Bij veel kopers waren die parkkosten behoorlijk gestegen. In sommige gevallen waren deze kosten zelfs verdubbeld. Als het rendement dan ook nog eens tegenvalt dan blijft er van het mooie rendement niet veel over. In het slechtste geval moesten mensen naderhand nog bijbetalen. Een vakantiewoning financieren met veel geleend geld kan dus risicovol zijn. Bekijk daarom goed welke kosten er allemaal in rekening zullen worden gebracht. Sommige verkopers wilden naderhand hun vakantiehuis verkopen maar werden daarin sterk tegengewerkt door de parkeigenaren. Slechts met groot verlies konden sommigen van hen eigen huisje af.

Verhuur
Hoe is de verhuur geregeld? Als de beheerder zelf ook vakantiehuisjes heeft op het terrein worden deze dan als eerste verhuurd? Ook huisjes met een gegarandeerd rendement worden wellicht sneller verhuurd door de beheerder. welke kosten worden van de huur afgetrokken?