Verkeerd hypotheekadvies

hypotheek afsluiten
41% verkeerde adviezen
Een verkeerd hypotheekadvies was in het verleden bepaald geen uitzondering concludeerde de Geldgids. Ook hypotheekadviseurs van de landelijke bekende ketens gingen veelvuldig in de fout. In het onderzoek destijds gaf maar liefst 41% een verkeerd hypotheekadvies. De overheid heeft daarom in 2013 een verandering aangebracht in de beloningsstructuur die hypotheekadviseurs ontvingen. Voorheen kon een hoge commissie of bonus bepalend zijn voor een hypotheekadvies. Nu is de beloning voor het afsluiten van een hypotheek meer transparant. Iedere hypotheekadviseur die advies geeft aan klanten en/of hypotheken oversluit is wettelijk verplicht een dienstverleningsdocument te overleggen waarop precies staat wat de commissie is en de werkzaamheden hiervoor.

Klacht indienen bij KIFID

Als men een klacht heeft over de werkwijze van een hypotheekadviseur dan kan men naar Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID) stappen om een oordeel te vellen over een geschil. De financiële dienstverleners betalen KIFID om klachten af te handelen. Het instituut is onafhankelijk en hypotheekadviseurs hebben geen invloed op de klachtenbehandeling. Bij KIFID kan men kiezen uit een bindend oordeel of niet-bindend oordeel. In het laatste geval kan men nog in beroep gaan of naar de rechter stappen.

Stichting Hypotheekclaim
Men mag aannemen dat er een afname is in het aantal verkeerde hypotheekadviezen. Echter de Stichting Hypotheekclaim zegt dat tienduizenden woningeigenaars een verkeerd hypotheekadvies kregen toen ze overstapten naar een annuïteitenhypotheek. Het gaat dan om de groep mensen die al voor 2013 een hypotheek hadden en die meer profiteerden van de fiscale regels dan de kopers die na 2013 een hypotheek afsloten. Volgens de stichting kan de schade oplopen tot wel enkele tienduizenden euro’s. Hypotheekclaim wil voor €25 bekijken of men de juiste hypotheek heeft gekregen. Als dit niet het geval is dan kan de stichting juridisch optreden. Hun commissie zal 15% bedragen mocht de schade verhaald kunnen worden op de bank of hypotheekadviseur. Na het debacle met Loerijverlies (waarin miljoenen euro’s van deelnemers werden weggesluisd) is het wel zaak voorzichtig te zijn als men zich wilt aanmelden voor een verkeerd hypotheekadvies.
Tags: verkeerd hypotheekadvies, hypotheekadviseur, hypotheek, klacht indienen, KIFID
Verhuur Airbnb, tweede huis kopen,
algemeen